Himalayadventure MMXII

Himalayadventure MMXII je projekt slovenského horolezca Petra Hámora, ktorého cieľom je v priebehu jedného roka vystúpiť na dva náročné osemtisícové vrcholy – Kangchenjunga a K2. Výstupy budú vedené ľahkým štýlom, bez pomoci výškových nosičov a umelého kyslíka.

Ciele

  1. Kangchenjunga (8 586 m) – tretia najvyššia hora sveta
  2. K2 (8 611 m) – druhá najvyššia hora sveta

Prvá časť: Kangchenjunga (8 586 m) – juhozápadná stena

Kangchenjunga je treťou najvyššou horou sveta. Rozľahlý masív sa rozprestiera na hraniciach medzi Nepálom a Sikkimom, v horskej skupine Kangchenjunga Himal. Tvorí rozsiahly masív a z jej najvyššieho bodu vybiehajú ďalšie štyri vrcholy. Názov vrchu v preklade z tibetštiny znamená „Päť pokladníc veľkého snehu“. Prvovýstup sa podaril britskej expedícii, stredom JZ steny cez ľadopád Jalung Glacier. Horolezci George Band a Joe Brown dosiahli vrchol 25. 5. 1955.

Druhá časť: K2 (8 611 m) – južná stena

Druhá najvyššia hora sveta je najvyššou horou Karakorumu a leží na hranici medzi pakistanskou časťou Kašmíru a Čínou. Názov K2 pochádza z 19. storočia, kedy expedícia, ktorá skúmala celú oblasť, pridelila tomuto vrchu aj susedným vrcholkom označenia K1 až K5. Ako prví na jej vrchol vystúpili členovia talianskej expedície Achille Compagnoni a Lino Lacedelli 31 . 7. 1954.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *