Himalájska trilógia 2009 – Dhaulágiri – Denník

23. 4. 2009 – Káthmandu

Oblak zvírených myšlienok sa pomaly čistí a život sa postupne vracia do starých koľají a zabehnutého tempa. VEĽMI POMALY! V poslednom čase sú najvyššie hory sveta k horolezcom veľmi tvrdé a nekompromisné a rúbať sa začalo už aj v našom lese. Jean-Christophe, Inaki, Jean Noel, Vlado … aj „Tres Pedros“ sú dnes už minulosťou.
Padol najmladší a najzdravší strom. Hora, ktorá mala byť v tejto sezóne našou prvou, sa nakoniec stala Piotrovou poslednou.

8. 4. 2009 sme z C2 vo výške 6 500 metrov začali zostupovať zavčasu, aby sme ešte pred obedom dorazili do BC. Napriek nie úplne ideálnemu počasiu sme urobili všetko to, čo sme mali v pláne a čakal nás trojdňový „veľkonočný“ oddych. Už o 8:30 sme oddychovali v C1, o 800 metrov nižšie. Dobré počasie, prešliapaná stopa a stany základného tábora v 4 700 m. Piotrek zobral batoh a vyrazil. Cez plató za Eigerom kráčali štyri postavy – chlapci z TOPR-u s vynáškou do C1. Hľadám pred sebou Piotra, ale nikde ho nevidím. Dúfam, že …..?!
S Justínou dobiehame k miestu, kde sa pod Piotrom prelomil snehový most. Je hlboko, ale žije. Spúšťame mu lano a snažíme sa ho dostať z trhliny. Neúspešne. Justína vysielačkou informuje chlapcov na plató a prosí ich o pomoc. Zlaňujem do trhliny k Piotrovi …. Čaká ma najťažších 150 minút v živote.

Pred dvanástou prichádzajú chlapci a spúšťajú mi druhé lano. Spoločnými silami sa nám darí uvoľniť Piotra zo zúženia, kde sa po 25-metrovom páde poriadne zakliesnil. Je na tom zle, ale ŽIJE! Verím, že všetko dobre dopadne. Musí to dobre dopadnúť …. O 12:20 doktor Mazik skončil s oživovaním Piotreka a nahlas povedal to, čomu dodnes nemôžem uveriť: „Čas úmrtia 12:20.“

Udalosti posledných dní, návrat do Káthmandu, nekonečné vybavovanie potrebných formalít, ministerstvo, polícia, ambasáda …. veci, ktoré by ma v inej situácii vytáčali do nepríčetnosti, sa teraz do mozgu dostávajú prefiltrované cez vrstvu smútku a takmer vôbec sa ma nedotýkajú. A nakoniec, kto iný by to mal urobiť, veď Piotrek je mojím priateľom a spolulezcom.

8. 4. 2009

Je ťažký deň a ťažko sa mi píše. Dnes pri zostupe medzi jednotkou a BC zahynul Piotr Morawski. Spadol do trhliny. Peter a chlapci z TOPRu ho z nej vytiahli, ale nepodarilo sa ho zachrániť. Piotrek bol zodpovedný horolezec, ktorý mal hory rád a nikdy ich nepodceňoval. Jeho smrť je pre nás nepochopiteľná a pre nás všetkých strašne zlá. Piotrek bol veselá povaha, dobrý priateľ, perfektný otec a dobrý manžel, a je zlé, že odišiel.


Piotrek, si stále s nami.

Dnes zomrel dobrý človek, Piotr Morawski. Česť jeho pamiatke.
Marika Hámorová

5. 4. 2009

Dnes sa chlapcom podarilo preraziť do „jednotky“ vo výške 5 700 m. Tam si rozložili stan a prenocujú. Keďže sú zo severnej strany Dhaulágiri prví, poriadne si „zamakali“ v hlbokom snehu pri razení stopy.

1. 4. 2009

Po niekoľkých dňoch pochodu došli chlapci do Dhaulágiri BC (4 740 m.n.m.). O dobrodružstvo na ceste sa im postaral „nosičský folklór“. Jednoducho, časť nosičov im odišla. Asi usúdila, že ani za dvojnásobnú mzdu sa im neoplatí robiť na „bielych voličov“. Darmo, komunizmus už v Nepále robí svoje…
Dnes chlapcom výnimočne prialo aj počasie, konečne nepršalo, tak sa pustili s nadšením do kopania plošín pre kuchyňu a spoločenský stan. Zajtra vykopú plošiny pod vlastné stany. Jednu nespornú výhodu však predsa len majú – keďže prišli do BC ako prví, mohli si vybrať miesto pre stany.

25. 3. 2009

Snehu je viac než dosť, ale napriek tomu sa chlapci síce pomaly, ale isto blížia s celou perepúťou k BC. Dnes zostali pred miestom, ktoré sa volá Boghara. Za výdatného dažďa si rozložili stany a oddychujú.

24. 3. 2009

Dnes je prvá noc, ktorú chlapci strávia v stanoch za Darbangom.

23. 3. 2009

Chlapcom sa včera podarilo dostať k svojmu cargu. Stálo to len tri dni chodenia na letisko, vypisovanie množstva papierov a zaplatenie rôznych poplatkov a miestnych daní. Dnes vyrážajú smer Pokara a nocovať by mali v Beni.

19. 3. 2009

Peter a Piotr (Morawski) už dorazili do Káthmandu. Začínajú písať prvú kapitolu projektu Himalájska trilógia 2009. Ten obsahuje tri ciele: Dhaulágiri, Manaslu a karakoramský Rakapoši. Prvé dva kopce chcú Peter a Piotr zvládnuť do druhej májovej dekády, v tretej kapitole sa k nim má pridať aj Piotr Pustelnik.

Momentálne Peter a Piotr vybavujú v nepálskej metropole potrebné formality, presunú sa do Pokary a odtiaľ budú smerovať do základného tábora pod Dhaulágiri.


Dhaulagíri.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *